Какво да очакваме от пазара на недвижими имоти през 2023 година?
tendentsii 2023

Докато световните финансови и капиталови пазари се подготвят за нова година на несигурност, експертите в областта на недвижимите имоти обсъждат какво предстои на пазара през 2023 г.

 

Предпазлив оптимизъм

 

В световен план индустрията на недвижимите имоти преминава отвъд това, което възприема като циклични насрещни ветрове (процеси, като повишаващи се лихвени проценти, намаляващ брутен вътрешен продукт и др.) и възприема дългосрочен подход към активите в недвижими имоти. Настроението сред експертите в индустрията е предпазлив оптимизъм. Те се подготвят да посрещнат нов период на устойчив растеж и силна възвръщаемост.

 

„Ще погледнем назад след 10 години и цените, които изглеждат астрономически днес, тогава ще изглеждат като изгодна сделка“, казват специалистите.

 

Настоящите „нови тенденции“ препотвърждават две противоречиви тенденции на пазара на имоти: някои аспекти в сектора се „нормализират“ (връщат се към моделите отпреди COVID-19), докато други изглежда са се променили трайно, тъй като пандемията е променила начина, по който се използват различните видове имоти. Но независимо от тенденциите и това, което ни очаква през следващата година, компаниите трябва да бъдат гъвкави и да се адаптират бързо към пазарните промени, е съветът на експертите.

 

Пазарът на недвижими имоти в България

Какво да очакваме от пазара на недвижими имоти през 2023 година? Ще спре ли покачкането на цените на имотите? Ще намалява или ще се увеличава търсенето? Как ще се развива интересът към наемите?

Това са част от обсъжданите въпроси на VIII Национална конференция INSPIRE TO HIGHER „Въздействието на очакваното и непредвидимото/The Impact of the Expected and Unpredictable“, организирана от Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), която се проведе на 28 октомври.

Според прогнозите на Конференцията, 2023 ще е годината на охлаждане на пазара на недвижими имоти. Инфлацията ще продължи да забавя сделките, но до дълбока криза е малко вероятно да се стигне.

Кризисен период вероятно ще има, но той ще е относително лек и не много дълъг.

 

VIII Национална конференция INSPIRE TO HIGHER бе открита от Добромир Ганев, председателят на УС на НСНИ, който каза, че 2023 ще е година, изпълнена с предизвикателства. “Важните цели за нашата гилдия са да се борим за висок обществен имидж и специален статут“, както и че е “необходимо окончателно налагане на тотален, безкомпромисен и повсеместен професионализъм в сферата на недвижимите имоти.” Ганев изтъкна още, че ключовите отговорности пред бранша са грижата и защитата на клиентите, уважението към конкурентите, стремежът към знания, високият морал, честните отношения и справедливите сделки.

 

София – БГ Недвижими имоти се присъединява към думите на г-н Ганев. Както досега, така и в бъдеще нашата компания ще продължава да работи за утвърждаването на висок стандарт на професионализъм в сектора в България. Ние вярваме, че успехът е възможен, когато вървим напред заедно с нашите клиенти. Свържете се с нас, за да постигнем най-доброто при сделките с недвижими имоти през задаващата се нова пазарна година.

За нас

Ние сме коректни и добронамерени в работата си, и на тези два основни принципи градим семейния си бизнес вече две десетилетия. Щастливи сме да кажем, че всеки, който ни познава, особено потребителите на нашата Rent a car услуга, може да потвърди това. Стремим се да предлагаме и поддържаме високи стандарти на обслужване, а основният ни фокус е удовлетвореността на клиентите ни, така че дълго да работим съвместно и заедно да вървим напред.